Okategoriserade

“På samma linje” under Finlandsarenan, 2019

By 27 juli, 2019 juli 29th, 2019 No Comments

“På samma linje”
Lyckad paneldebatt under Finlandsarenan.
Foto: Anne Ahlefelt

Luckans projekt “På samma linje” var med och organiserade paneldiskussionen #Lockerroomtalk under Finlandsarenan i Björneborg 16.7 11.15-12.30 på restaurang Kirjakauppa. Evenemanget lockade närmare 200 åhörare på plats, vilket definitivt talar om att temat är högst aktuellt.

#Locker room talk syftar på machokulturen som försiggår i omklädningsrummen, en kultur där många unga killar lär sig använda ett sexistiskt, rasistiskt och homofobiskt språk. Idrottare och tränare kan vara förebilder och göra skillnad utanför idrottsarenorna. Därför spelar det roll, hur det pratas och om vem i omklädningsrummet, på planen, på läktarna och vid klubbarnas mötesbord.

Som moderator för paneldiskussionen fungerade Kaj Kunnas. Med briljans styrde han samtalet gällande främjandet av jämställdhet och likabehandling inom fotboll och ishockeyn samt inom media liksom i samhället på ett bredare plan.

Panelen bestod av följande män från offentligheten: Mattias Gestranius / Veikkausligans domare, Simon Suoranta / TPS-spelare, Ilari Äijälä / ledare för projektet Rött kort mot rasism och tidigare spelare vid Veikkausliga, Filip Saxén / sportchef vid Hufvudstadsbladet, Mikko Heikkilä / Musan Salama juniortränare, Jouni Myllymaa / Pori Ässsäts A-lagstränare för unga, Janne Salakka / ordförande för Män rr. samt Thomas Blomqvist / Nordiskt samarbete- och jämställdhetsminister,

Alla i panelen delade med sig av konkreta exempel från sitt eget liv och en del av historierna var grymma. Men generellt kunde alla enas om att jargongen i omklädningsrummen och på idrottsarenorna har blivit bättre. Vi går mot rätt håll, men ännu finns det mycket att göra. På samma linje -projektet kommer fortsätta arbeta för att öka jämställdhet och likabehandling inom idrotts- och ungdomsverksamhet.

Här kan ni följa På samma linje på Facebook

Anne Ahlefelt / Projektledare för “På samma linje”
anne.ahlefelt@luckan.fi