BloggOkategoriserade

Luckan Helsingfors på Finlandsarenan, 2019

By 27 juli, 2019 juli 29th, 2019 No Comments

Fredrik Andersson / Miltton Labs, Simon Edström / Luckan Helsingfors, Maria Wetterstrand / Miltton Purpose, Mathias Järnström / Milttons VD och grundare samt Michael Oksanen / Pohjola Norden.
Foto: Larrie Griffis

Det är fascinerande att se hur hela veckan byggs upp, hur alla bitar faller på plats för att skapa den optimala veckan för besökarna. Med pratiska lösningar gällande pop-up matstånd, toaletter, guider och kartor för att hjälpa och lotsa oss besökare runt i det gedigna programutbudet. Tidigare år har Luckan Helsingfors varit på plats för att följa med vad som händer i Svenskfinland och förverkliga ett av våra uppdrag; att dokumentera och sprida information om vad som sker i den Finlandssvenska “världen”. Detta år var det dock lite nytt då vi både medverkade med eget program samt hade en egen dag i “Café Svenskfinland” på Medborgartorget under Folktingets regi.

För att kunna genomföra allt var vi tvungna att dela upp oss mellan de olika dagarna. På samma linje var med och organiserade paneldiskussionen #Lockerroomtalk, tisdagen 16.7 11.15 – 12.30,  på restaurang Kirjakauppa. Dessvärre gick vi om varandra, så när vi – Simon Edström och Larrie Griffis – väl hade kommit fram till Björneborg var det dags för Anne att fara tillbaka. Här finns länk till Facebook-sidan för de som vill veta mer om projektet.

Det svenska programutbudet under Finlandsarenan var välplanerat och givande. För att inte göra bloggen alltför lång kommer här några utkast från alla de program som vi var närvarande vid.

Under onsdagen debattprogram “Maskin eller människa? Spetskompetens för framtidens arbetsmarknad” på Mikaelsgården, diskuterades hur vi skall vara beredda att möta och leva i en föränderlig värld där alltmer blir digitaliserat. “Det livslånga lärandet och allt vad det innebär kan vara svårt för 50-talisterna att acceptera då vi nu står inför en snabb samhällsförändring. I framtiden behöver vi, mer än tidigare, koppla ihop kompetens, kunskap, erfarenhet och studier. I Finland är vi väldigt måna om att vi har rätt utbildning men glömmer av att kompetens och erfarenhet väger lika tungt  på arbetsmarknaden” sa Karin Spens. Robin Lindahl lät oss förstå att 5 % av jobben snart kommer att försvinna på grund av ny teknologi. “Forskarna kommer att vara kvar med assistenterna ersätts av maskiner och robotar.” Kai Kamila utvecklade hans resonemang. “En maskin, en robot, har inte empati som en människa, därför är det viktigt att vi ser till att blanda digitalisering och mänskligt kunnande och inte exkludera någondera.”
Alla fyra var rörande överens om att man som arbetsgivare måste man satsa lika mycket på kompetens som erfarenhet.

Medverkande i debatten var: Mona Forsskåhl, rektor / Yrkeshögskolan Arcada, Kai Kamila /personaldirektör vid Wärtsilä, Robin Lindahl / vd för Taaleri och Karen Spens /rektor vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.
Moderator: Peter Nyman / journalist för MTV Finland. Folktinget stod som arrangör.

Under hela debatten dånade åskan i fjärran och himlen blev mörkare och mörkare. Det slog klara blixtar runt om men inte en droppe föll under hela debatten som avslutades till rungande applåder. Två minuter efter att applåderna tystnat kom regnet. Då satt vi tryggt inne på en  restaurang och diskuterade vidare om debattens tematik.

Under onsdagskvällen var det  sedvanliga och familjära minglet som Folktinget arrangerade. Och som vanligt var stämningen hög och välkomnade. Det är alltid trevligt att träffa gamla vänner och hinna byta några ord.

Under torsdagen modererade skådespelaren Christoffer Strandberg en debatt kring sociala medier och hur vi lever med och kring dessa. Kontentan, trots vad många förutspått, är att sociala medier är en verklighet idag som vi inte kommer undan så enkelt. Även då det hävdas att medier som Youtube inte längre attraherar ungdomar visar underök n ingar att det är helt tvärt om. “Youtubers” har idag dykt långt ner i åldrarna och lockar hundratusentals att följa och interagera. Att tro att sociala medier Youtube är en “thing of the past” för ungdomar är naivt, framkom det i debatten.
“Vi måste börja granska youtubare på samma sätt som vi granskar makthavare” Enlig Marit af Björkesten talas det helt för lite om den makt som influerare och youtubare har i samhället. Till skillnad från traditionella medier saknas ett inbyggt ansvar gällande till exempel vad som är okej att publiceras. Panelen bestod av Marit af Björkesten / YLE, Fatim Diarra / kommunikationskonsult och fullmäktigeledamot (De Gröna) samt Ville Mäkipelto / vetenskapsyoutubare. Runt Purje-scenen satt hundratals personer som villigt höll med. Arrangör för programmet var Tankesmedjan Agenda. Deras verksamhetsledare Ted Urho var glad och nöjd av utkomsten av programmet och sa att det gått åt åtskilliga räkmackor för att få debatten till stånd.

Vi gick upp tidigt på fredagen för att kunna föra allt som skulle till Folktingets tält “Café Svenskfinland” på Medborgartorget.

Full rulle när Luckan hade sin dag i Folktingets tält “Café Svenskfinland” Foto: Larrie Griffis

Det tarvades en taxi för att kunna ta med enorma massor med Åländsk, färskpressad äpplejuice till tältet. Något  som verkligen behövdes då solen  åter gjort entré och lyste upp alla förväntansfulla Arena-minglare. “Se upp för de som kommer med hinkar.” sa Folktingets Maria Larma skrattande. “De stoppar i allt de hittar som är löst.” vilket visade  sig stämma bra. Vid ett skede höll min flaska med vatten på att hamna i en hink liksom några skrivblock som låg framme för oss att samla mailadresser i. Flera timmar senare kunde vi  dock glatt konstatera att det varit en mycket lyckad dag. Många fina interaktioner och utbyte av visitkort  senare var det dags att plocka ihop allt för den här gången. 700 glas äpplejuice hade serverats, tvåhundra putsdukar delats ut liksom ett  par hundra fiskkryddor. De övriga som medverkande i Folktingets tält “Café Svenskfinland” under veckan var Svenska Kulturfonden, Folktinget, Schildts & Söderströms och Yrkeshögskolan Novia.

Väl på tåget till Helsingfors kunde vi bara konstatera att vi, trots trötta och varma, var riktigt, riktigt glada för den här resan.

Simon Edström / Kulturproducent, Luckan Helsingfors
larrie.griffis@luckan.fi

Larrie Griffis / Kulturansvarig, Luckan Helsingfors
larrie.griffis@luckan.fi