BarnkulturBlogg

Framtid för barn och unga – via vår historia

By 7 mars, 2018 No Comments

Tack Pauliina Holmqvist, Jessica Riippa, Viktoria Viiand och Mats Holmqvist! För att vi fick se er stadsvandringspjäs och haka i. Mycket fint gjort, våra idéer i arbetsgruppen för Helsingforsproduktion fick den vägkost som behövdes. Och grattis till Karlebyungarna och ungdomarna som får lokal- och nationalhistoria presenterat på ett interaktivt och intressant sätt. Mer sådant! Ni som vill veta mer eller komma i kontakt med projektet, kolla med Luckan i Karleby.


Karl Herman Renlund (1850 – 1908) föddes i Gamlakarleby som son till en sjöman. Fjorton år gammal började han som biträde i en järnaffär och redan 1878 blev han delägare i Parviainen & Co. Karl Herman avancerade snabbt till affärsägare och delägare i flera stora bolag. Renlund representerade borgarståndet i lantdagen 1884–1906 som fullmäktigeledamot i Helsingfors.

Karl Herman gjorde sig känd som konst- och kulturdonator och grundade fonden Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, uppkallad efter hans mor.

Bland hans vänner märktes Jean Sibelius och Pekka Halonen. Han donerade konst till Karleby stad, som har inrättat ett museum uppkallat efter honom, K H Renlunds museum, i Rooska gården.