BloggKulturTidigare utstallningarUtställningar

Augusti: Annika Linder med utställningen “Smyckesberättelser”

By 23 augusti, 2021 oktober 13th, 2021 No Comments

Bombus on my mind – Annika Linder Airava

1 – 29.8.2021 i Luckan Helsingfors, samt virtuellt.

Foto: Larrie Griffis

Jag har länge varit fascinerad av antika smycken – smycken som i all sin enkelhet utstrålar finess och ett otroligt hantverk – man kan bara föreställa sig arbetet i enkla förhållanden och utan alla moderna verktyg och hjälpmedel.

Den virtuella versionen av utställningen kan ses här.

Mest dras jag till smycken som berättar något om tiden de härstammar från. Det är ofta en hyllning till något, eller ett tecken på maktposition. Men viljan att förmedla något visuellt är starkt närvarande. De tidiga smyckena som porträtterar bin, humlor och andra pollinerare tycker jag är intressanta. Man har tydligt velat lyfta fram deras betydelse. Något som i allra högsta grad är aktuellt idag. Vi talar mycket om de små pollinerarnas betydelse, och tänker kanske spontant på honungsbina. Dessa små domesticerade varelser som ger oss njutning i form av honung.

Vid en närmare granskning genom skapandets process och utvecklingen av utställningens tema fick jag upp ögonen för en större helhet och att jag ännu har mycket att lära mig. Trots att dessa domesticerade bin är viktiga för oss, finns det många fler betydelsefulla varelser i naturen som är centrala för pollineringen och jordens överlevnad. Utan dessa, sades Albert Einstein ha konstaterat att jorden skulle gå under efter fyra år.

I arbetsprocessen fick jag särskilt upp ögonen för de vilda humlorna, Bombus – som artnamnet heter på latin. Det finns flera hundra sorter av Bombus utspridda över hela globen, men flera av underarterna, håller på att dö ut – och en del familjer harredan försvunnit på grund av sättet vi människor exploaterar naturresurser.

Bombus är ett fascinerande djur. Jag har i sommar använt många timmar att ivrigt följa med deras flitiga arbete, fram och tillbaka, outröttligt. Jag har också slagits av att de ser olika ut, de där humlorna. En del större, andra mindre. En del randiga i vitt, gult och svart, andra brunröda och små.

Om Bombus skulle vara mer upplyst skulle den förstå att den, enligt aerodynamiska lagar, inte rimligtvis skulle kunna flyga. kroppen är alldeles för stor i förhållande till vingarna. Ändå flyger den outtröttligt från blomma till blomma, men den enda uppgiften att få in så mycket näring att den kan sköta om den egna familjen. Som följd får vi naturliga pollinerare som
skaparförutsättningarna för vårt liv på jorden.

Bombus – humlan – har varit mycket i mina tankar under de senaste åren. En del av dessa tankar och känslor har fått ge sig uttryck genom mina smycken och smyckesberättelser som kanske någon gång utvecklas till smycken.

Den virtuella versionen av utställningen kan ses här.

Curriculum vitae

Annika Linder Airava
Helsingfors, Finland
[email protected]
www.sofielinder.com
IG: sofielinderdesign

Studier
2007-2010 Aalto university, konstmagister
2016-2018 Axxell, guldsmedsartesan
2020- Axxell, yrkesinriktad utbildning, guldsmed