BloggKulturOkategoriserade

De ville vara hjältar för en dag

By 14 augusti, 2021 augusti 16th, 2021 No Comments

Nu är de hjältar för alltid!

Vem har inte tittat i en serietidning under uppväxten och lekt med tanken att man själv var en av actionhjältarna. Att man hade superkrafter som gjorde att man blev osynlig, kunde flyga, springa snabbt, simma som en sjöjungfru eller se ut som Captain America, Stålflickan, Läderlappen eller Storm. Jag kommer så väl ihåg när jag var barn och låg hemma med en trist förkylning. På den tiden fanns inte några streamingtjänster, sociala medier, mobiltelefoner eller ens internet. Det fanns två TV-kanaler och hade man tur kom det kanske något program på Utbildningsradion som gick att titta på. Tiden kröp fram. Ända tills att mormor kom hem. Varje gång hade hon med sig samma saker; en flaska Fanta apelsin, vindruvor och en serietidning. Det bästa var serietidningen. Min favorit var Fantomen. Jag kunde ligga där i sängen men vindruvor och fantisera att jag var inne i ett äventyr i djupaste djungeln.

Skillnaden mellan mig och de superhjältar som här illustreras är att jag tillfrisknade efter några dagar. Jag kunde fortsätta min vardag utan något värre en läxläsning. Detta är inte vardagen för den här utställningens modeller. Deras vardag är fylld av diagnoser som long gap esofagusatresi, njursjukdom, nonverbal autism, hörselskadad, syn- och balansproblem, olika utvecklingsstörningar, diabetes typ 1, barnreumatism och svår epilepsi. Deras vardag är en ständigt kamp, något de bemästrar genom att gilla läget och kämpa på. Det är detta som gör dem till superhjältar.

Vi är verkligen tacksamma att kunna ge Project LIV synlighet för deras suveräna arbete och hoppas att många tar del av  utställningen “SUPERHJÄLTAR” som finns i både virtuell som fysiskt form på Luckan Helsingfors. Fram till 31.8 hänger den innan den skall till nästa ställe och Luckan håller öppet vardagar kl. 10.00 . 17.00.

Project liv rf. har tidigare samarbetat Luckan Åbo och Luckan Helsingfors. Föreningen Project liv rf. finns i hela Finland och verkar på båda språken för att glädja och inge trygghet i långtidssjuka barns och familjers vardag. Det gör det genom att ordna drömdagar, inreda sjukhusmiljöer, donera pyssel och överraskningar. De vill även värna om att de långtidssjuka barnen får vård på sitt modersmål. För mer info www.projectliv.fi.

I höst har de gjort en Familjekalender för 2021. Den är helt tvåspråkig med finska namnsdagar och flaggdagar samt 5 kolumner för familjen. Varje månad har en illustration gjord av 12 olika finländska illustratörer som donerat sitt bidrag. Den kommer att säljas helt till förmån för Project livs verksamhet för långtidssjuka barn i Finland.
Detta är något som vi på Luckan helhjärtat stödjer.

Här kan ni följa med utställningen virtuellt.

Larrie Griffis, kulturproducent
larrie.griffis@luckan.fi