Maj – FORM KROPP STIGMA

Publicerat den Kategoriserat som Kommande utställningar, Kultur, Utställningar

Alexandra ”Soulmama” Sandbäck
Torget / Luckan
FORM KROPP STIGMA
5 – 31.5, vardagar kl. 11.00 – 17.00
Vernissage torsdag 5 maj  kl. 18.00 – 20.00

Sandbäck är en österbottnisk multikonstnär som arbetar brett på det konstnärliga fältet, ofta med kropp som fokus. Hon bearbetar teman som kronisk sjukdom, diskriminering och kroppsacceptans med olika medium så som måleri, skulptur och poesi i sitt konstnärliga arbete.

I utställningsserien FORM KROPP STIGMA arbetar hon med det formspråk som finns i de diagnoser hon kämpar med, framförallt lipödem. Lipödem kan förmedlas genom linjer, färgfält och svällande former som en visuell representation av den egna kroppssynen och känslan av att leva med en kronisk sjukdom.

I en värld där kroppspositivism och en negativ kroppshets agerar motpoler faller ofta den nyanserade, mångfacetterade människan emellan. I den här utställningsserien hittas både information och acceptans kring lipödem och andra kroniska sjukdomar som ofta medför diskriminering, funktionsnedsättning och problem med den egna kroppssynen. Med en ytterst
allvarlig lekfullhet skalar Alexandra av skam och diskriminering för att hitta den människokropp som gömmer sig inunder.

Projektet är pågående och utvecklas med tiden, men Alexandra har också gett ut en bok med dikter och konstverk, som en dokumentation av projektets första år.

www.soulmamaarts.com