BloggUngInfo

RUBU-fest

By 8 juni, 2017 No Comments

Tisdagen den 30.5 kl. 10-15 hölls det RUBU-fest på Medborgartorget i Helsingfors. Rubu-festens syfte är att samla information om vad ungdomar önskar för fritidsaktiviteter- och tjänster runt om i staden och på ungdomsgårdarna. KrutBudgets* årsklocka börjar med RubuFest som ordnas i maj, en minifestival där ungdomars idéer och tankar kring fritidsaktiviteter och hobbyverksamhet samlas genom olika aktiviteter.

Ungdomsakademin Luckan fanns på plats och höll i trådarna för en programverkstad under denna soliga tisdag i maj. På vår station erbjöd vi ungdomarna möjlighet att rösta med hjälp av olika “emojis” på vilka kulturaktiviteter som de saknar eller vill se mera av i Helsingfors kulturutbud. De fick tre olika emojis som motsvarade tre olika påståenden; “Detta tycker jag om!”, “Nej, gillar inte!” och “Låter kul! Skulle vilja pröva!”. På baksidan av varje emojis skulle de skriva en kulturaktivitet. Vi hjälpte lite på traven genom att vi hade printat ut i olika ramar de nio officiella konstformerna* som finns i Finland och gett lite tips på vilka kulturaktiviteter som kunde höra till dessa konstformer.

Det var sammanlagt 101 elever som besökte vår station för att rösta på vilka kulturaktiviteter som intresserade dem respektive inte. Det var ett lyckat koncept och många av eleverna som besökte vår station visste inte att Finland hade nio officiella konstformer. Vi hoppas även att vi har inspirerat dem till att testa på någon ny konstform!

Nu har vi förstås räknat lapparna och kollat vad vi fått för resultat. Resultatet är väl ganska väntat, det är många kulturformer till exempel musik som får ganska jämnt i alla kategorier. Konstformen dans är något som toppar i både kategorin gillar och ogillar.

 

Det jag finner som mest intressant är kanske placeringen av konstformerna “arkitektur” och “audiovisuell konst”. Audiovisuell konst verkar vara någonting som eleverna gillar och som de gärna skulle vilja pröva. Arkitektur toppar kategorin “Låter kul! Skulle jag vilja pröva”. Placeringen av dessa två finner jag kanske som mest intressant eftersom de var ganska otippade. Sen är det ju bra att komma ihåg att alla dessa konstformer är väldigt breda och innefattar en rad av olika kulturaktiviteter. En som röstar på arkitektur kanske tänker på “inredning” medan den andra kanske tänker på “formgivning”. Sen speglas ju också ungdomens referensram och tidigare erfarenheter av konstformen i resultatet. Det skulle förstås varit roligt att få ännu mera specifierade resultat, men jag tycker detta ändå gav en liten fingervisning om vad ungdomarna intresserar sig för eller vad som är “trendigt” just nu. Vi hoppas ha nytta av detta då vi planerar kommande evenemang på Luckan i framtiden!

Tack för att vi fick vara en del av detta viktiga initiativ! =)

/Louise Mannil, ungdomsinformatör på Ungdomsakademin Luckan

*”KrutBudgeten är en del av Helsingfors stads budget och dess användning besluts av de unga. Som resultat av KrutBudgeten, syns ungdomarnas idéer på områdena. Ungdomarna är med och funderar och besluter över följande års fritidsaktiviteter och ungdomscentralen budgets riktning. Idéerna samlas in under flera tillfällen, så att så många unga som möjligt kan påverka ungas fritidsaktiviteter, hobbymöjligheter och områdets utveckling. Till slut röstar de unga på idéer som de vill se bli förvekligades under nästa år. Röstningens resultat framförs av en KrutBudget-jury som består av unga och ungdomscentralens personal.” (Källa: http://ruuti.munstadi.fi/sv/krutbudgeten/)

 *De nio officiella konstformerna I Finland är: dans, musik, teater, audiovisuell konst, cirkus, hantverk, ordkonst, arkitektur och bildkonst.