J.O Mallander – Ute och cyklat

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Information, Kultur, Tidigare utstallningar, Utställningar

 

J.O Mallanders fotografier visas mellan 4.12 – 25.1.2020 på Torget.

Jan-Olof Mallander är fotograf sedan 1962 och har på senare dagar återupptagit aktiviteten med återupplivat intresse, förnyad attityd och tidsenlig apparatur.

J.O Mallander som konstnär:
”De senaste åren har fotograferandet åter tagit över i bildlivet mitt, dels för att fotograferandet blivit till en ny folkkonst som jag gärna rör mig i, nu i mogna år. Med kameran i handen blir ens tillvaro fylld av intressanta händelser, och det faller sig naturligt att vara öppen för allt unikt. Man blir sensitiv för all skönhet i livet, och vaken för allt som rör sig i ens medvetande och omgivningskrets.

”Mindfullness”, med andra ord. – Men visst har jag varit ute och cyklat också! En hel del skapandet är mest det!

Konst kommer ur Konst.

I det här gamet är jag gärna en amatör. Jag påstår inte att jag ens är konstnär. Men jag har ett klart behov av att dramatisera insikter på min väg genom livet. Eftersom jag sett så mycket konst under min 60 åriga kulturbana har jag, helt naturligt utvecklat en viss stilkänsla som burit frukt – och mig personligen.

Jag beslöt att ställa ut en svit i biblioteket i Toija. Publiken är rätt begränsad där men själva processen gjorde mig gott och ledde till ny insikt. Under upphängningen blev jag varse hur materialet formade sig till sjok av syner, stämningar som jag sedan komponerade till en svit ”poem”. Det blev den insikt som ledde vidare nu till utställningen på Luckan december 2019.

Den 25e december fyller jag 75 år och kan se tillbaka på en lång och rik tid i konstens värld. Jag hyser inte längre några tvångsföreställningar om att allt skall vara nytt hela tiden och skilja sig från allt annat. Livet är minst lika mycket tema och variationer. Men livet är också förgängligt, och kommer alltid att vara det. En orsak så god som någon att forma sin sång och stämma upp i den! Din sång i Universum.”

Vernissage ordnas 5.12 kl.18.

av Admin

Sebastian Weckman IT-chef, Luckan i Helsingfors +358 400 604868 Ansvarig för Luckan centret Ansvarig för utrymmesfrågor Ansvarig för webb & grafik Underhåll och interiör