KulturTidigare utstallningar

Hertiginnan och kaptenskan fotografier tagna av Pamela Eriksson

By 15 februari, 2018 mars 8th, 2018 No Comments

HERTIGINNAN OCH KAPTENSKAN

Utställning på Luckan i Helsingfors 1.2–28.2. 2018

Hertiginnan är fyrmastade barken Herzogin Cecilie, och Kaptenskan är hennes mest illustra passagerare, den unga högättade journalisten Pamela Bourne. De möttes 1933 då Pamela kom ombord i Wallaroo i Sydaustralien för att följa med fartyget upp till Europa. Resan skulle bli det sista kapitlet i hennes bok Out of the World, en bok om hennes exotiska sjöresor. Inför resan hade hon skaffat sig en ypperlig kamera och gått i kurs för att lära sig fotografera.

Resan blev också första kapitlet i en omvälvande kärlekssaga. Pamelas första förälskelse var själva fartyget, det vackraste hon sett. Den unge kaptenen Sven Eriksson var däremot inte förtjust i tanken på ännu en skrivande passagerare och tog emot Pamela med majestätisk distans. Under den långa sjöresan, 120 dagar upp till Falmouth, hann dock alla skrankor brytas, och vid hemkomsten kunde Pamelas skandaliserade mamma, Lady Lucy Bourne, med fasa konstatera att mesalliansen var ett faktum.

1935 gifte sig Pamela till den stolta titeln kaptenskan Eriksson, och som nygift följde hon med på det som skulle bli Hertiginnans sista resa. Också denna resa är väldokumenterad i Pamelas fotografier fram till grundstötningen utanför Salcombe 1936, då hon blev alltför upptagen av försöken att rädda fartyget för att fortsätta fotograferingen.

Pamelas negativ, bevarade hos dottern Freya Darby, ligger till grund både för boken Hertiginnan och kaptenskan och för denna utställning. Herzogin Cecilie, flaggskeppet i Gustaf Eriksons stora segelflotta, sjösattes 1902 som skolskepp för Norddeutscher Lloyd i Bremerhaven, och mycket har tidigare skrivits om hennes seglatser. Därför tar både boken och utställningen i stället fasta på det färgstarka persongalleriet för och akter om masten. Bildurvalet är gjort av Per-Ove Högnäs och Freya Darby. Per-Ove Högnäs har gjort själva utställningen, och Kjell Söderlund har digitaliserat bilderna direkt från Pamela Erikssons originalnegativ. Hertiginnan seglar igen!

Ulla-Lena Lundberg

Utställningen Hertiginnan och kaptenskan fotografier tagna av Pamela Eriksson visas på Luckan i Helsingfors under februari 2018.