Okategoriserade

Äntligen har jag hittat en skola jag gillar

By 9 april, 2019 No Comments

Det tog mig tio år, och vägen hit var mycket osäker, men nu går jag på Prakticums merkonomlinje i Mattliden och skulle inte kunna tänka mig att vara någon annanstans.
Ända sedan ettan har jag avskytt skolan, jag visste att jag hade nio år av skola framför mig så jag bestämde mig för att bli klassens clown – eller det bestämdes för mig! Jag började må dåligt på grund av detta för ingen förväntade sig att jag skulle få högre än en femma på minanprov, så jag fick sällan bra. Hade ingen motivation överhuvudtaget. Åren gick och nu plötsligt var det tid för att söka in till andra stadiet, men jag var absolut inte redo för det.

Föräldrarna sa bestämt att gymnasiet är dit jag skall till näst, jag hade aldrig möjlighet att tänka på vad jag på riktigt ville göra med mitt liv, ville bara inte göra föräldrarna missnöjda. Så, jag tryckte ner mina mål i livet och sökte in till gymnasiet. Jag behövde dock en plan B ifall kraven för att komma in till gymnasiet var för höga, varför jag också sökte in till.
Prakticums kocklinje. Hit kom jag in, men trivdes bara ett par månader innan jag insåg att jag inte kan fortsätta här. Linjen var inte rätt för mig. Mina förväntningar på skolan infriades inte.

Jag sökte mig i stället till den så kallade tian, alltså årskurs tio, i Lagstad. Till all tur tog dom med mig fast läsåret redan inletts, men som vanligt hade jag aldrig satsat i skolan så jag lade ribban alldeles för lågt. Om man satsar på tian så är det ett mycket bra alternativ, det hjälper dig med att höja vitsord för att komma in i din drömskola, men såhär gick det inte för mig.
Jag gick ut tian med medeltalet 7.0 och kraven för att komma in på Kyrkslätts gymnasium var då 7.125.

Så min plan, att söka in till gymnasiet en andra gång, blev en flopp! Föräldrarna började också sakta men säker inse att gymnasiet inte var det rätta stället för mig. För andra året i rad kom jag in i en annan skola än den jag lagt som mitt första val i den gemensamma ansökan. Den här gången började jag på Prakticums merkonomlinje och jag kan helt ärligt
säga att detta är första gången som jag någonsin har gillat skolan. Jag har mognat och har undvikit att bli klassens clown. Stämningen i klassen är på topp och det vi lär oss intressant.

Så vad är då konklusionen av min berättelse? Jo, att man skall fatta beslut baserat på vad man själv vill göra, och vara stolt över det. Om du är osäker, vilket man ofta är i den här åldern, låt då andra människor hjälpa dig hitta din väg – men låt ingen annan fatta beslut för dig. Det är nu tid för den äldre generationen att inse att det inte bara finns en väg att gå efter grundskolan, i dagens läge är alla de olika riktningarna bra på sina egna sätt. Du måste bara hitta den väg som är rätt för dig.

Erik Johannes Georgs