Volontären gör gott för andra – och för sig själv

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Information, Integration


Ett enkelt sätt att öka sitt eget välmående är att göra gott för någon annan.

Fotograf: Eva Persson

Med anledning av FN:s internationella volontärdag den 5 december vill nätverket Frivilligt på svenska fästa uppmärksamhet vid de positiva effekterna förknippade med frivilligarbete, både på individ- och samhällsnivå. Hela texten kring nätverkets arbete hittar du här

Luckan är med i nätverket Frivilligt på svenska. Gaby Gahnström, en av våra aktiva mentorer i mentorprogrammet FIKA, berättar om hur hon upplevt frivilligverksamheten.

Vem är du?

Mitt namn är Gaby Gahnström. Jag är född i Tyskland, har bott i Schweiz och i USA och flyttade 2016 tillbaka till Finland för tredje gången. Jag har arbetat med utbildning och kommunikation på universitets nivå, både i Tyskland och Finland. För tre år sedan bytte jag ut skrivbordet mot yogamattan och arbetar nuförtiden huvudsakligen som yogainstruktör. Jag har tre egna och två bonusbarn och sammanlagt 12 barnbarn vilket jag är väldigt glad och tacksam för.

Vad gör du för slags frivilligarbete?

Luckan i Helsingfors erbjuder en möjlighet att engagera sig frivilligt för att hjälpa invandrare att integrera sig (på svenska) i Finland. Jag understöder gärna detta ypperliga initiativ och är nu för andra gången mentor för en person med icke finländsk bakgrund.

Vad fick dig att börja som volontär?

Under den tid då mina barn gick i skolan, antingen i Finland eller utomlands, engagerade jag mig i föräldraföreningar och dylikt.  Engagemanget ett bra sätt att ge tillbaka något åt samhället för det man själv och barnen får/har fått i form av gratis utbildning. När jag fick höra att Luckan sökte mentorer var det på sätt och vis bara en fortsättning av det jag tidigare gjort, men inom ett lite annorlunda område.

Vad upplever du att du som volontär får av volontärverksamheten?

Att vara aktiv som volontär är stimulerande eftersom man träffar människor man annars inte hade lärt känna. Det känns också bra att kunna stödja en annan människa genom att dela sin tid, sin uppmärksamhet, sin kunskap och sina erfarenheter. Man får alltid något tillbaka av frivilligarbete.

Vad upplever du att du ger som volontär?

Eftersom jag själv är utlänning i Finland, och har varit utlänning även i andra länder, kan jag bra relatera till de utmaningar ett ex-pat liv innebär. I egenskap av mor och granny har jag livserfarenhet som jag hoppas att min adept upplever som en trygghet. Jag har också ett helt arbetsliv med yrkeserfarenhet i olika branscher och länder i bagaget, både som anställd och egen företagare. Jag har lärt mig mycket på vägen och delar gärna mina erfarenheter.

Varför är det viktigt för dig att göra frivilligarbete?

För att det behövs, för att det känns bra att kunna stödja någon, för att jag också fått hjälp i många sammanhang av andra och ut av tacksamhet för det privilegierade liv jag får leva i Finland.

Vill du tillägga något?

Jättebra och glädjande att Luckan ställer resurser till förfogande för att ordna och stödja denna verksamhet.