Utställningarnas synlighet ökar markant

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Okategoriserade, Utställningar

Sommaren kom och med den värmen och ljuset.
Jag slutar aldrig att överraskas över hur våra årstider så diametralt skiljer sig från varandra.
När det är mitt i den kallaste vintern och allt är täckt av snö känns det långt borta att tänka att det bara är några månader från att vara fullt med grönska.

Något annat som varit positivt är att det – förhoppningsvis – börjar närma sig ett slut på pandemin och dess begränsningar på vardagen. För oss som arbetar med kultur och produktion har det varit påfrestande. När det bestämdes att Nyland skulle vara under lock down blev alla evenemang tvungna att flyttas. I synnerhet utställningarna. Dessa flyttades inte en gång utan tre. Dominoeffekten var total. Varje stäng månad var en månad bort från utställarna. Detta var inte hållbart i längde.

Vi började leta efter alternativ för att utställarna och konstnärerna skulle få så mycket synlighet som möjligt även om om besökarna inte kunde närvara på plats. Ett virtuellt alternativ hade varit det bästa. Efter mycket letande hittade vi en plattform som verkade fungera bra. Den skulle visa sig fungera mycket bra dessutom. För att besökarna skall få känslan av att de är inne i Luckans lokaler bygger man helt enkelt upp en virtuell värld med väggar, dörrar, fönster, attiraljer och allt som hör till. Sedan placeras konsten in på sin respektive plats så att de även kan ses i förhållande till varandra.

Det blev en veritabel succé. Det visade sig vara en sida för konstintresserade och nu sprids den finlandssvenska konsten virtuellt över hela världen. Sidan heter Artsteps.com och är helt gratis att använda.

De utställningar som ni finns upplagt är ”Stämningar vid havet” av Eva Roos, ”Lyckans ost” av Sofia Finnilä, ”NU21” av studerande vid yrkesskolan Praticum och ”Tulikavio – Färger av känsla” av Stiina Hovi. Den senaste utställningen heter ”Performative Opulence” vilken också är J. Tauriolas premiärutställning.

Nu är det bara att titta in på sidan och njuta av de olika konstverken. Vill du veta mer om en specifik tavla är det bara att klicka in på bilden så kommer all tänkbar information upp. Och klickar ni in på Finniläs Lusse-mus får ni även höra henne sjunga. Bara en sån sak.

Inlägget är skrivet av Larrie Griffis / [email protected]