Tua Rahikainen – En designers syn på Helsingfors

Publicerat den Kategoriserat som Kultur, Tidigare utstallningar, Utställningar
Utställningen visas under septemeber månad på Verandan.

 

Utställningen visas mellan 3-29.9 på Verandan.

Tua Rahikainen är designer och fotograf. På hösten ställer hon ut ett urval stadslandskaps-fotografier tagna i Helsingfors.

Såhär beskriver Tua processen bakom utställningen:

Byggnader, parker, fontäner ……
i hela mitt liv har jag njutit av urban konst. Ännu i dag minns jag den magiska synen av  Place de la Concorde som etsat sig fast i mitt minne då jag som 11-åring besökte Paris.

Senare, under min karriär som pälsdesigner, bekvämt tillbakalutad i baksätet på en taxi i New York, njöt jag av att se byggnaderna som byggts ovanpå de  monumentala skyskraporna, som små sagoslott i skyn. Under mina exotiska resor fascinerades jag av hur människor bodde, i lerhyddor som i Sahara eller i hus av handgjorda tegel som i Tibet.

Jag hade också tidigt egna favoritbyggnader i Helsingfors trots att dåligt skick och murriga fasader gav en ganska dyster bild av min barndoms stad. Under de senaste årtiondena har staden genomgått enorma förändringar.

Som alla andra rusar också jag omkring från plats till plats utan att se hur vackert Helsingfors har blivit. För några år sedan upptäckte jag nymålade hus i underbara färger och började träna mitt öga för intressanta ljus och skuggor.

År 2010 beslöt jag göra en utställning av Helsingforsfoton. Jag planerade vandringar i staden för att upptäcka mindre kända byggnader och vyer. Det har känts  som att vara utomlands och njuta av nya upplevelser. Jag har iakttagit hur ljuset förändras under dygnets alla tider och med årstidernas växlingar. En ful yta kan se helt fantastisk ut då solens strålkastare förgyller ojämnheterna. Det har hänt att jag fått vänta upp till nästan en timme för att fånga rätt ögonblick, och ibland har jag kommit tillbaka till samma plats fyra-fem gånger eller kanske ett helt år senare.