BloggKulturTidigare utstallningarUtställningar

Oktober – Tre studier i svartvitt

By 29 september, 2021 oktober 29th, 2021 No Comments

Foto: Ghita Thomé

Vi, Ghita Thomé, Hanna Blomqvist och Anders Blomqvist, är tre amatörfotografer som alla är aktiva sedan länge i Amatörfotografklubben i Helsingfors rf (AFK) samt även medlemmar i BioFoto Finland. Vi har studerat det stora landskapet, det marknära samt människorna. Trots olika motivområden är det mycket som förenar oss och bilderna, och vi beslöt att ställa ut våra tre bildserier i en gemensam utställning.

Herbarium
Jag tycker om att röra mig i naturen och iaktta dess olika skiftningar. I den här serien har jag bokstavligen haft låg profil och det har sagts om mig att man ofta sett mig nära marken med rumpan i vädret. Jag har fascinerats av hur ljuset framhäver växternas linjer och form. För mig har det varit viktigt att bakgrunden är så diskret som möjligt för att växten ska komma till sin rätt, vilket ytterligare understryks av att bilden är svartvit. På det sättet har jag strävat efter att skala bort allt oväsentligt. Samtliga växter är fotograferade på sin växtplats i befintligt ljus.
“Less is more” har varit mitt motto.
Ghita Thomé

Brådska – lugn
En människoström flyter fram genom stan. Folk har bråttom och alla ärenden sköts fort. Till och med museer och bibliotek verkar vara något man presterar snabbt och effektivt. Det är lätt att ryckas med i stadens puls.
Men har alla verkligen bråttom?
Har jag bråttom?
Om man tittar noggrant, kan man se människor som trotsar brådskan. De stannar upp och berörs inte av omgivningens stress. Det är dessa människor och deras lugn som fångat mitt intresse. För att upptäcka dem har jag själv varit tvungen att ta det lugnt och betrakta det som sker omkring mig. Jag har stigit ur människoströmmen.
Bildparen är ganska små , för jag hoppas att även du skall stanna upp och titta på dem istället för att bara skynda förbi.
Hanna Blomqvist

Stilla landskap
Bilderna är samtliga fotograferade i nordiska kustmiljöer. Vid valet av bilder all serien har stämningen varit det viktigaste – bilderna bör vara lugna och meditativa. Bildkompositionen ska också stöda helheten och vara harmonisk, gärna med ett klart blickfång. Uttryckssättet är ett medvetet avsteg från det rent dokumentära. En lång exponeringstid har ofta använts för att göra vattnet och bilderna mindre oroliga. De svartvita bilderna är svagt tonade från varma mot kalla toner.
Bilderna representerar ’slow photography’ genom ett metodiskt och kontemplativt arbetssätt både vid exponeringsögonblicket, men också under det digitala framkallningsarbetet. Det är min reaktion mot flödet av färgmättade och klatschiga ögonblicksbilder.
Anders Blomqvist

Utställningen kan ses 4.10 – 30.10, vardagar kl. 10 – 17.