Marcus Boman – Skaparkraft

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Kultur, Tidigare utstallningar, Utställningar

 

Bomans fotografier visas på Torget mellan 2-28.11.

Marcus Boman är en åländsk fotograf som år 2018 gav ut en samling fotografier i bokformat. I samband med vernissagen som hålls den 7.11 kl. 18:00 ordnas även en bokintervju där boken Skaparkraft diskuteras.

Såhär beskriver Boman processen bakom boken:
Boken Skaparkraft är en fotografisk hyllning till den åländska konsten och dess utövare. Konstnärer och artister som, i vissa fall ända sedan min barndom, djupt påverkat mig och min egen utveckling. Under samtal med konstnärerna visade sig en gemensam åländsk identitet i form av en stark längtan till havet, klipporna och naturen vara ett ständigt närvarande tema oberoende om man flyttat från Åland, stannat kvar eller gjort den omvända resan och flyttat till Åland. Vid sidan av den starka kärleken till det lilla öriket finner vi alltså även integration, i ordets mest positiva bemärkelse, som ett centralt tema i boken.

Fotograferingarna som tagit två år i anspråk har för mig personligen varit djupt berikande. Jag har vid varje tillfälle mötts av en överväldigande generositet, jag har fått besöka platser som normalt är otillgängliga för allmänheten, vi har diskuterat konstens villkor, historia och framtid, vi har omgivit oss av skapandeprocessens tillintetgörande ångest och skräcken att släppa ut sina  ”barn ” i offentligheten till allas beskådande och tyckande. Vi har behandlat de ofta svåra ekonomiska villkor som utgör vardagen för många konstnärer, ensamheten men naturligtvis också drivkraften och glädjen att få ägna sig åt det man älskar.

Utställningen Skaparkraft som bygger på boken har möjliggjorts tack vare Nordens Institut på Åland (NIPÅ) och direktör Jacob Mangwana Haagendal och jag är otroligt tacksam för allt stöd. Att det sedan skulle vara så svårt att välja bilderna till utställningen, hitta nya mönster och samband samt kombinera bilderna ur ett helt annat perspektiv, kunde jag inte föreställa mig. Alla konstnärer får tyvärr inte plats men enligt samma princip som i boken har endast bildernas visuella samspel och förmåga att tala med varandra fått styra urvalet. Inte vem som avbildats eller vilka bilder jag tycker bäst om.

Jag hoppas att bilderna skall få dig att förstummas, skratta eller gråta när du betraktar dessa fantastiska människor som inget annat kunnat göra än att välja konstens smala väg. Med alla dess förbannelser och ögonblick av högsta lycka.

av Admin

Sebastian Weckman IT-chef, Luckan i Helsingfors +358 400 604868 Ansvarig för Luckan centret Ansvarig för utrymmesfrågor Ansvarig för webb & grafik Underhåll och interiör