BloggKultur

I KARL HERMANS FOTSPÅR – en dramatiserad tidsvandring (genrep)

By 24 augusti, 2018 No Comments

5.9 kl.  9.30
Samling vid Helsingfors stadsmuseum
GenRep – begränsat antal platser, obligatorisk anmälan till [email protected] (först till kvarn…)

Storfurstendömet Finland. Förändringarnas tid. Urbaniseringen pågår för fullt, det luktar hästskit, olja och bensin. Överallt hörs smatter och slag från fabrikslokaler som växer upp som svampar ur gatubilden. En fattig sjömansson från Karleby drömmer om makt, pengar och Staden.

I början av 1900-talet har Karl Herman Renlund- affärsgeni med hjärta- blivit en av Nordens rikaste företagare och politiker. En mänsklig milstolpe i finländsk  ekonomisk historia. En stor konstsamlare, välgörare och mecenat.
Idag, 110 år efter sin död, fortsätter han bidra till vetenskaplig forskning, utbildning samt fritids- och kulturverksamhet för unga över hela Finland. Det vet inte de flesta. Och det var antagligen just så som Karl Herman ville ha det.
I denna historiska tidsvandring får vi uppleva några intensiva scener ur Karl Hermans märkliga liv, bekanta oss med storfurstendömet Finland och ett Helsingfors i sin präktigaste arkitektoniska epok hittills.
Tidsvandringen arrangeras av DOT r.f och Luckan för att uppmärksamma Stiftelsen Brita Maria Renlunds jubileumsår. Målgruppen är högstadieelever i åk 8 som funderar på vilken väg de ska välja härnäst. Kanske Karl Hermans historia kan inspirera i livsvalen – allt är möjligt!
Mer information i denna länk.