BloggDigitala evenemangKultur

Fyra dagar med Pride – dag fyra

By 14 september, 2020 februari 9th, 2021 No Comments

Foto: Sanna Lindberg

Fredagens sista panelister som besökt oss under Helsinki Pride är producenten Andrea Reuter och skådespelaren Alma Pöysti.

Med en pågående pandemi är det inte alltid lätta att avsluta ett filmprojekt. I synnerhet inte av den här digniteten. Tack och lov finns Borgå. Reuter berättar att alla planer på att filma i Paris fick läggas på is och en ny lösning fick arbetas fram. Vips fick Borgå kläs i parisisk skrud och gestalta den romantiska stad som Tove Jansson och hennes livskamrat Tuuliki Pietilä så många gånger reste till.

Men så hände något ingen vågat hoppas på; gränserna mellan Finland och Sverige öppnar igen. Samarbetspartnerna kan komma från Sverige för att se filmen. Och vilken film sedan.

Vid intervjun ställdes frågan ifall Andrea Reuter och Alma Pöysti ansåg att det var viktigt att majoriteten av det kreativa gänget bakom filmen alla var kvinnor. Pöysti svarade “I min värld skulle jag önska att vi kunde skita i vem som var man och vem som var kvinna utan att det handlar om empatiska förmågor.”

Inför premiären har vi ställt fem frågor till panelisterna. Här svarar Andrea och Alma:

1, Vilket är ditt starkaste minne rörande Mumin?
Andrea: Jag har väldigt många fina minnen kring Mumin, men det som senast gjort mest intryck på mig var när jag besökte Klovharun tillsammans med vår regissör Zaida Bergroth och vår fotograf Linda Wassberg. Hur liten ön var, hur närvarande havet var, hur minimalt huset verkligen var; allt påverkade mig känslomässigt enormt mycket och det var som att en pusselbit föll på plats i min förståelse för Toves världsbild och hennes inspiration till de senare Muminböckerna.
Alma: Från min barndom minns jag Tove Janssons fina väggmålning i entrén på Aurora barnsjukhus. Jag blev glad över att se “mina vänner” i trappan och glömde alldeles bort att vara rädd för själva läkarbesöket:-)

2, Ser du Pride som något nödvändigt? Varför? / Varför inte?
Andrea:Ja, jag tycker det är viktigt att synliggöra queera perspektiv och personer i historien och att prata om utmaningarna i dag för alla som lever utanför normen. Dessutom är jag total fag hag (eller kanske egentligen en bög fångad i en kvinnas kropp) som alltid haft massvis med bögkompisar, så jag älskar också själva festen och hänget som Pride innebär.
Alma:

3, Vilken är din absoluta favoritbok av Tove Jansson?
Andrea: Äääääälskar verkligen alla Muminböcker, men Sommarboken är också väldigt nära mitt hjärta. Omöjligt att välja!
Alma: En av mina favoriter är “Den farliga resan”. Jag älskar historien om den argsinta protagonisten Susanna som med sitt märkliga sällskap tar sig fram i en hotfull värld där allting blivit uppochner. Målningarna i boken är fascinerande! 

4, Vem är du i Mumindalen och varför?
Andrea: Det beror förstås på dag och humör; ibland är jag en sorgfri Snusmumriken, ibland en arg Lilla My och ibland tyvärr också en riktig hemul, hemuliteten kommer liksom på köpet i yrket som producent.
Alma: Det varierar! Dalen myllrar ju av troll, knytt och skrutt för alla behov…

5, Vilken queer bok / film / pjäs skulle du vilja rekommendera åt någon annan?
Andrea: Den svenske filmen And Then We Dance om kärleken mellan två dansskolestudenter i en traditionell folkdansskola i Georgien. Den finska filmen A Moment in the Reeds är också alldeles underbar.
Alma: Jag skulle rekommendera Rosanna Fellmans bok Strömsöborna! Strömsöborna visar på norm och utanförskap- den handlar om tillhörighet, ensamhet, behov och agg, den viskar, skriker, talar “nyktert och sakligt”- alltihop genomsyrat av mod, intelligens och humor… En otroligt uppfriskande läsning!

Inlägget är skrivet av Larrie Griffis / Ansvarig för Vuxenkulturen vid Luckan Helsingfors
larrie.griffis@luckan.fi