BloggDigitala evenemangKultur

Fyra dagar med Pride – dag ett

By 7 september, 2020 februari 9th, 2021 No Comments

Foto: Sophia Heikkiä

Idag smyger vi igång med Svenska Hörnans Pride-firande.

För första gången kommer Svenska Hörnan att medverka under Helsinki Pride med ett heldagsevenemang. Strävan har varit att erbjuda ett evenemang som berör och därför når ut till så många som möjligt.

För att ge ett smakprov av fredagens händelser så kommer bland annat Madame Dickldoo göra gala-entré i ett skådespel åt de allra yngsta. Efter att Madame gjort sorti dyker Mumintrollet upp och låter sig kramas och fotograferas med barnen. För den som är sugen på att rita och färglägga finns pyssel från Moomin Characters som också är en del av projektet #VÅRTHAV.

Skådespelaren Alma Pöysti – som nyss avslutat inspelningen av årets stora film TOVE  – gästar oss tillsammans med filmens producent Andrea Reuter och pratar om hur det är att producera film på svenska och hur man gestaltar en ikon utan att tappa fotfästet. Bara för att nämna lite av dagens programhelhet.

För att känna våra panelister på pulsen ställde vi fem frågor till dem rörande Pride, Tove Jansson och Mumin.

Först ut är skådespelaren Pelle Hikkilä som, med kort varsel, hoppar in som Madame Dickldoo. Madame kommer, för våra yngsta besökare, att berätta sagan Det osynliga barnet. En föreställning som ligger honom varmt om hjärtat och som han själv framfört åtskilliga gånger tidigare. Om att gestalta Madame i drag kommenterade han följande “Jag vill inte göra clowneri utan en seriös drag. En man som valt att klä sig i fabulösa kläder.”
Heikkilä har senats kunnat ses i den internationellt prisade filmen Invisible heroes där han gestaltar den den finske diplomaten Tapani Brotherus. Tillsammans med vicekonsul Ilkka Jaamala hjälpte Brotherus ett par tusen människor ut ur Chile medan han tjänade som Finlands chargé d’affairs i samband med Augusto Pinochets kupp.


Fem snabba till panelisterna:

1, Vilket är ditt starkaste minne rörande Mumin
Jag hade äran att framföra Det osynliga barnet i regi av Mikaela Hasán som dockteater för några år sedan. Jag hade alltid publikarbete för dagisbarnen efter alla förställningar och en gång sa en flicka att hon ofta känner sig osynlig pga att hennes föräldrar hela tiden strider. Jag försökte stötta henne och tacka henne för hennes mod att berätta det för mig. Snackade med dagispersonalen efteråt och bad dom hålla ett extra öga på den modiga lilla flickan. Hoppas hon känner sig synlig igen.
2, Ser du Pride som något nödvändigt? Varför? / Varför inte?
Pride är definitivt nödvändigt. Inte bara för att sprida kärlekens och acceptansens budskap utan också för att utbilda trångsynta människor.

3, Vilken är din absoluta favoritbok av Tove Jansson?
Det osynliga barnet.
4, Vem är du i Mumindalen?
50% Snusmumriken 50% Lilla My
5, Vilken queer bok / film / pjäs skulle du vilja rekommendera åt någon annan?
Pjäsen Shopping and fucking av Mark Ravenhill. En vacker men brutal skildring av marginaliserade homosexuella.

Vi ses på fredag.

Inlägget är skrivet av Larrie Griffis / kulturansvarig vid Luckan Helsingfors
larrie.griffis@luckan.fi

Foto: Sophia Heikkilä