April – Solveig Lindroos

Publicerat den Kategoriserat som Kommande utställningar, Kultur, Utställningar

Solveig Lindroos
Torget / Luckan
4 – 29 april, vardagar kl. 11.00 . 17.00
Vernissage torsdag

Jag bor och arbetar i Helsingfors och är konstmagister från Konstindustriella högskolan i Helsingfors 2007.
I mitt måleri har jag under de senaste åren rört mig mot ett allt mer abstrakt uttryck och jag använder mig av mångsidiga målningstekniker. Jag fascineras av olika lager och ytstrukturen i färgen och hur dessa möts på duken. Den tunna färgen i det första lagret lyser igenom och skapar ett djup och ljus i verket. De tjocka lagren i olja eller akryl ger verken fler dimensioner. Ofta sprayar, skrapar, strittar och gnuggar jag målningen för att få fram intressanta kombinationer. Jag använder färgens egenskaper för att styra arbetet och använder ibland pensel först mot slutet av processen.

Jag önskar att målningen väcker fantasin till liv och att olika personer har skilda tolkningar av samma verk även från en dag till en annan. Fastän verken ofta är abstrakta så strävar jag efter den interna logik och ordning som finns i naturen och det hjälper mig i min strävan att producera estetiska verk.

*********

Asun ja työskentelen Helsingissä ja olen valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007.
Maalauksissaan olen viime vuosina siirtynyt kohti abstraktia muotokieltä ja sovellan töihini monipuolisia maalaustekniikoita. Minua kiehtoo erilaisten pintastruktuurien ja värikerrosten käyttö sekä näiden kerrosten kohtaaminen kankaalla. On tavallista, että ohut väri ensimmäisessä kerroksessa paistaa läpi ja luo maalaukseen syvyyttä ja valoa kun taas paksumpi värikerros sen päälle tuo teokseen lisää ulottuvuuksia.

Usein ruiskutan, raavin, loiskin ja hieron maalauskangasta saadakseni esiin kiinnostavia yhdistelmiä. Värien ominaisuudet johtavat prosessia ja käytän sivellintä usein vasta maalauksen viimeistelyvaiheessa. Toivon että jokainen katsoja kokee teoksen eri tavoin, jopa katsomiskerrasta riippuen. Ja että työni saavat mielikuvituksen lentämään. Vaikka työni useimmiten ovat abstrakteja, niistä voi löytää muistumia ja viitteitä luontoon sillä etsin luonnon sisäistä logiikkaa, järjestystä ja heijastusta luonnon omasta estetiikasta.