Alexandra ”Soulmama” Sandbäck FORM KROPP STIGMA

Publicerat den Kategoriserat som Aktuella utställningar, Blogg, Information, Kultur, Okategoriserade, Utställningar

Utställning i maj 2022
Visas på Luckans Torget 5 – 31 maj 2022
Vernissage 5 maj kl. 18 – 20
Utställningen kan ses vardagar kl. 11 – 17

Sandbäck är en österbottnisk multikonstnär som arbetar brett, ofta med kropp som fokus. Hon bearbetar teman som kronisk sjukdom, diskriminering och kroppsacceptans med olika medium så som måleri, skulptur och poesi i sitt konstnärliga arbete.
I utställningsserien FORM KROPP STIGMA arbetar hon med det formspråk som finns i de diagnoser hon kämpar med, framförallt lipödem. Lipödem kan förmedlas genom linjer, färgfält och svällande former som en visuell representation av den egna kroppssynen och känslan av att leva med en kronisk sjukdom.I en värld där kroppspositivism och en negativ kroppshets agerar motpoler faller ofta den nyanserade, mångfacetterade människan emellan. I den här utställningsserien hittas både information och acceptans kring lipödem och andra kroniska sjukdomar som ofta medför diskriminering, funktionsnedsättning och problem med den egna kroppssynen. Med en ytterst
allvarlig lekfullhet skalar Alexandra av skam och diskriminering för att hitta den människokropp som gömmer sig inunder.Projektet är pågående och utvecklas med tiden, men Alexandra har också gett ut en bok med dikter och konstverk, som en dokumentation av projektets första år.

Besök Soulmamas webb: www.soulmamaarts.com

av Karl Norrbom

Karl Norrbom