BloggExtra Aktuellt

Story Sharing Café på Luckan i Helsingfors

By 11 april, 2017 No Comments

På fredagen gästades Luckan i Helsingfors av Thaliapristagaren Universum med konceptet Story Sharing Café. Luckans torg i Forum fylldes av drygt 80 personer, diskussionerna flödade, stämningen var varm och rummet fyllt av positiv energi.

Projektet Story Sharing Café startade i fjol och har som syfte att hjälpa invandrare, asylsökande och infödda finländare att möta och hitta varandra genom att dela sina historier i en avslappnad miljö.

Den här fredagen fylldes Luckans utrymmen av nyanlända, finlandssvenskar, finskspråkiga, invandrare, och asylsökande från järnvägstorgets demonstration. Personer med olika bakgrunder, olika modersmål och helt olika tankar om livet gjorde ändå tillfället naturligt och familjärt. Och det är just det som är meningen med kaféet, att föra samman människor kring vardagliga frågor. Bland sorlet kunde man snappa upp intressanta och rörande diskussioner om allt och ingenting. När man sitter vid samma bord och hör varandra på riktigt, blir den andre plötsligt en individ med en personlig historia, samtidigt som vi får bättre förståelse och kännedom om den omgivning vi lever i.
Det är det här som är kärnan för integration som jag ser det, människor som möts, får tala med varandra och ta del av varandras historier.

Kvällen varvades också med inbjudna gäster som berättade sina historier, musikuppträdanden samt en öppen-mikrofon-scen där vem som helst fick stiga upp och dela med sig av sin historia, på sitt eget modersmål.

Läs mera om Story Sharing Café och Universums verksamhet i denna länk.

/ Yasmin Samaletdin
Luckan Integration